Ági elmondta, hogy….

Ági elmondta, hogy….

Kik vagyunk?

Az ITT-HON Közösségi Alapítványt (ITT-HON-KA) a város közösségeiért aktívan tenni akarók csoportja hívta életre. Mindannyiunk számára fontos, hogy az emberek a sajátjuknak érezzék a települést, ahol élnek, elgondolkodjanak azon, hogy mitől lenne jobb, színesebb vagy tartalmasabb az életük itt, és olyan programokat, vagy tevékenységeket kezdeményezzenek, amelyek a kisebb-nagyobb közösségek hasznára válnak.

Különböző területekről érkeztünk, az a közös bennünk, hogy amikor találkoztunk a közösségi alapítvány koncepciójával, mindannyian azt gondoltuk, hogy ez az a forma, amivel a korábbi gondolatok megvalósulhatnak.

Tatabánya az a hely, ahol ITT-HON vagyunk!

Nevünk is a hovatartozásunkat sugallja.

 

Mi a közösségi alapítvány alapgondolata?

Egy közösségi alapítvány nem egyetlen konkrét ügy mellett köteleződik el, hanem helyi forrásokat gyűjt abból a célból, hogy azokat a helyi közösségek kezdeményezéseinek támogatására visszajuttassa.

A célja tehát elsősorban a közösségfejlesztés, a helyi közösségek aktivizálása és ezzel párhuzamosan az adományozói kultúra erősítése. Azt kívánja elérni, hogy a helyi lakosok ne várják másoktól a megoldásokat, hanem maguk tegyenek a szűkebb és tágabb környezetükért, és ki-ki a saját lehetősége szerint ötlettel, szellemi, fizikai aktivitással, vagy anyagi forrással járuljon hozzá a kezdeményezések megvalósulásához.

Ebből a gondolatiságból adódik az is, hogy az ITT-HON-KA is mindig a helyi közösség igényeihez kíván alkalmazkodni. Akkor is, amikor eldönti, hogy mikor és milyen aktuálisan fontos területre fordítsa a forrásait. Jelenleg az alábbi területek foglalkoztatják azokat, akik már valamilyen formában jelzéssel voltak felénk: Kultúra, közösségi programok és kezdeményezések, lakossági összefogások, sport, szabadidő, környezetvédelem, oktatás, szociális ügyek.

 

Az ITT-HON-KA megszületését a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány (GYSZA) ösztönözte és segíti.

A GYSZA Közös Alapon Programjának célja a közösségi alapítványi koncepció hazai népszerűsítése. Segítségükkel jelenleg már Magyarország 7 nagyvárosában, köztük Tatabányán és a főváros 4 kerületében működik közösségi alapítvány, összesen több mint 1,2 millió embert elérve.

Szakmai és anyagi hátteret biztosítanak számunkra. Rendszeres konzultációkkal és tanácsadással segítik a munkánkat és időről időre kihívásokat támasztanak felénk.

Most például az a konkrét kihívásuk, hogy gyűjtsünk össze április 15-ig 2.000.000Ft-ot.

Miért is?

Egyrészt, hogy ízleljük, tanuljuk, tapasztaljuk az adománygyűjtést.

Másrészt pedig azzal ösztönöznek, hogy a cél elérése után az összegyűlt adományokat megduplázva jelentős kezdő tőkével tudjuk elindítani 2024 tavaszán a támogató működésünket.

Az sem titok, hogy 2023 őszén egy igen sikeres követes adománygyűjtésben vehettünk részt, ahol a kívánt összeg jelentős részét, 1.500.000Ft-ot sikerült összegyűjtenünk az Önök együttműködésével.

 

Hogyan működünk, mit támogatunk?

Azon dolgozunk, hogy helyben, ITT-HON, Tatabányán hasznosuljon mindaz az erőforrás, ami Tatabányán képződik.

Elsősorban helyi, vagy tatabányai kötődésű vállalkozásoktól és magánszemélyektől gyűjtünk adományokat, az összegyűlt forrásból pedig különböző témájú pályázatokat írunk majd ki, melyekre egyaránt pályázhatnak formális és informális közösségek, azaz nem csak bejegyzett szervezetek, hanem például már néhány fős baráti társaság, lakóközösség is.

A pályázatok témáját az aktuális közösségi igények, ötletek és az adományozók szándékai közösen határozzák meg.

Fontosnak érezzük a folyamatos élő kapcsolatot egyrészt a helyi közösségekkel, csoportokkal, a helyben élőkkel, hogy minél gyorsabban tudjunk reagálni a felmerülő ötletekre és tudjunk segítséggel lenni problémák megoldására.

Legalább ilyen fontos számunkra az adományozói körrel való szoros együttműködés, folyamatos kapcsolattartás. A támogatóinktól nem csak támogatást várunk, hanem ösztönzünk mindenkit arra, hogy az alapítványi tevékenység minél szélesebb tevékenységébe aktívan bekapcsolódjon. Legyen részese a helyi támogatandó ügyek összeállításának, a beérkezett pályamunkák elbírálásának, vagy segítse az adományozói körünk bővítését, az alapítvány kommunikációját…. és hosszan sorolhatnánk még azokat az alkalmakat és lehetőségeket, amelyek nyitottak.

Folyamatosan keressük tehát a megoldandó ügyeket és azokat a magánszemélyeket, vállalkozásokat, akik támogatásaikkal lehetővé teszik az ügyek megvalósulását. Az adományokat kizárólag magánszemélyektől, vállalkozásoktól, közösségektől várjuk, állami, önkormányzati támogatásokért nem nyújtózkodunk, a függetlenségünk ebben is megnyilvánul.

De nem csak adományokat gyűjtünk, hanem partnereket, segítőket és olyan támogatókat, akik mélyebben is elmerülnének a közös útkeresésben. Hiszen nem mi, az alapítvány kuratóriuma kívánjuk kizárólagosan eldönteni a majdani támogatandó célokat, kiválasztani a támogatandó helyi ügyeket.