Ha arra keressük a választ, hogy …

Ha arra keressük a választ, hogy …

Mit is értettünk ’közösségi támogatások’-on, akkor annak megválaszolásához nem kell sokat kutakodnunk, íme a válaszunk:

Semmi különöset, de bármit, amire éppen akkor szükség van.

Alapvetően a következő tevékenységek fordultak elő:

  • adománygyűjtő raktár létrehozásának segítése;
  • adománybolt létrejöttének támogatása;
  • használt ruhák, játékok, eszközök csere-bere programjainak ösztönzése;
  • élmény alapú ösztöndíjprogram – jellemzően – hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek;
  • ’Láttassuk a láthatatlant!’ – Szemüvegprogramok segítése;
  • gyermekfelügyeleti szolgáltatások elősegítése;
  • bevásárlószolgálatok bátorítása.

Lényegében olyan értékek mentén folyó tevékenységek elősegítésének, kialakításának és működtetésének a támogatása, ahol a ’szomszédsággal’ együtt, alulról felfelé építkezünk a társadalmi igazság és változás elősegítésére.

Célunk a hídépítés a társadalmi osztályok és kultúrák között, ahol szabad találkozásokra, eszmecserékre nyílik lehetőség.

A hálaadó esten közösségi támogatásokra összesen 135 000 Ft-ot adtak a jelen lévők.

A legtöbb adomány a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására érkezett (55 000 Ft), ahol elsősorban az élményalapú folyamatokra helyezték a hangsúlyt az adományozók, hiszen ez az a terület, ahová a legkevesebb forrást tudja biztosítani a család.

Felmerült az ösztöndíj programot a rászoruló gyerekeknek, illetve ehhez kapcsolódik az a felvetés, hogy bár sok gyereknek szüksége lenne szemüvegre, sok családban ezt nem tudják megfizetni. Külön erre a célra is létre lehetne hozni egy alapot.

Második helyen a bevásárlószolgálat (35 000 Ft) gondolata végzett.

Itt elsősorban az idősebb korosztály és a mozgásszervi hátrányokkal élők életének megkönnyítése a cél, akik kevésbé mozognak otthonosan az online kereskedelemben, ezen kívül ez a szolgáltatás együtt jár a személyes törődéssel, a magányos emberek így rendszeresen tudnak váltani egy-két szót az önkéntesekkel.

Három bronzérmes ötletünk is van:

Az egyik egy adománygyűjtő raktár létrehozása és üzemeltetése (15 000 Ft).

A civil szervezetek közös problémája, hogy nem tervezhető a felajánlások beérkezése és mennyisége. Gyakran megesik, hogy egyszerre túl sok holmi érkezik be és gondot okoz a tárolás. Erre a problémára lenne kiváló megoldás, ha lenne a városban egy olyan hely, ahol a helyi közösségek további felhasználásig tárolhatnák a számukra felajánlott dolgokat.

Ugyanennyi adományt kapott a gyermekfelügyelet ötlete (15 000 Ft) és az adománybolt, illetve csere-bere börzék szervezése használt gyerekruhákkal, játékokkal (15 000).