HELYBEN, NYILVÁNOSAN!

HELYBEN, NYILVÁNOSAN!

Nagy kihívás egy jól felépített, de még is tömör szakmai hétvégének a tartalmát megosztani.
Az elmúlt hétvégén szakmailag egy nagyon gazdag műhelymunkán vehettünk rész, amit a Civil szervezett és akinek célja egy országos tudósítói hálózat életre hívása is.

Ahhoz azonban, hogy egy nagy, országos hálózat elinduljon, működjön, sőt, lehetőleg jól működjön, meg kell teremteni a megfelelő alapokat is.

Péterfi Ferenc műhelyében a helyi nyilvánosságról, annak megfogalmazásáról értekeztünk, melynek gyakorlati része saját, vagy általunk választott település nyilvánossági térképének felvázolása volt.

De miért is tartjuk fontosnak a nyilvánosságot, s azon belül a helyi nyilvánosságot?

Mert a helyi nyilvánosság:

👉 teret nyújt a legkülönbözőbb véleménycseréknek,

👉 információkhoz juttat,

👉 segíthet az információk közötti eligazodásban, az öntudatosabbá válásban,

👉 hozzájárulhat az önkifejezés és az önmeghatározás kifejlődéséhez,

👉 az önszerveződés és az együttműködés feltétele, valamint

👉 biztosíthatja a közmegegyezés, a racionálisabb döntés létrejöttét.

A helyi nyilvánosságot a mi mostani megközelítésünkben, a helyi társadalomban vagy még szűkebb területi értelmezésben a települési és városrészi, illetve a szomszédsági közegben értelmeztük.

Ennek a szereplői, alakítói a civil társadalom – annak helyi közösségei, melynek egy alkotó elemét képviseltük mi is a hétvégi közös tapasztaláson.

Természetesen nem csak civil szereplői vannak, hanem a helyi polgárok és a helyi formális intézmények is alkotó részei.
Kicsit tágabban értelmezve a nyilvánosság részeinek tekinthetjük a helyi szokásokat. Keretet – teret adhat az új innovációk – változások ’bevezetésének’ is.

A nyilvánosság – főként a helyi nyilvánosság – jelentősége a fentieken túl az is, hogy az embereknek lehetőséget kínál arra, hogy a helyi társadalmon belül valamilyen módon kontrollálják a közhatalmat. A jól működő nyilvánosság a hatalom érdeke is, hiszen általa javul a rálátása a polgárok érdekeire, problémáira.

Nagyon érdekes volt tapasztalni, hogy miként értelmeztük, s hogyan oldottuk meg a feladatot. Az egymástól tanulás, tapasztalás mellett gyakorlati példákba is kaphattunk betekintést.

Tatabánya nyilvánossági térképének felvázolása nagy kihívást jelentett számomra.
Ahhoz, hogy most induló, a helyi közösségekért tenni akaró alapítványként mi is el tudjunk jutni a lehető legtöbb emberhez, közösséghez, meg kell ismernünk a várost, annak kerületeit, szomszédságait, szokásait. Egészen biztos, hogy nem tudunk mindenkit csupán egyetlen módon elérni és megszólítani.

Ennek a felismerésnek mentén indultam el, s ez az a gondolat, ami azóta is intenzíven foglalkoztat, kellő motivációt adott a további kommunikációs tevékenységünkhöz, s a helyi nyilvánosság lehetőségeivel való tervezéshez.

 

Forrás:

https://kofe.hu/parola/parola-folyoirat/helyben-nyilvanosan-a-helyi-nyilvanossag-elmeleti-megkozelitese-jelentosegenek-osszefoglalasa/?fbclid=IwAR1OAdoljjGAnZOAKbRb-ayYAKNQ5uMNDsepNxFTZPPpky2ARo2OeelHOZE