„VAN EGY ÖTLETEM!” – A tatabányai ITT-HON Közösségi Alapítvány pályázati felhívása

„VAN EGY ÖTLETEM!” – A tatabányai ITT-HON Közösségi Alapítvány pályázati felhívása

A 2023-ban alakult ITT-HON Közösségi Alapítvány (ITT-HON-KA) célja a közösségfejlesztés, a tatabányai közösségek aktivizálása, a közösségi kultúra, az együttműködések elősegítése, serkentése és ezzel párhuzamosan az adományozói kultúra erősítése.

A működésünk finanszírozásához helyi forrásokat gyűjtünk, hogy továbbadhassuk azokat jó célokra.

Örömmel hirdetjük meg az első pályázatunkat, amivel pénzügyi támogatást kívánunk nyújtani olyan helyi kezdeményezéseknek, amelyek hosszabb távon is fenntartható, pozitív változást eredményeznek Tatabányán.

 

Kik pályázhatnak?

A pályázatra a következő szervezetek, illetve csoportok projektjeit várjuk:

  • Bejegyzett szervezetek, azaz tatabányai székhelyű és Tatabányán működő civil szervezetek (egyesület, alapítvány, nonprofit kft.).
  • Informális közösségek, azaz jogi személyiséggel nem rendelkező, egy közös cél köré szerveződő, Tatabányán működő lakossági csoportok (lakóközösségek, baráti körök, klubok).

Nem pályázhatnak politikai szervezetek, egyházak, forprofit szervezetek, szakszervezetek és önkormányzatokból álló, önkormányzati tagsággal rendelkező civil szervezetek.

 

A támogatható projektek köre:

Minden olyan projektet szívesen támogatunk, ami összhangban áll a célkitűzéseinkkel, azaz olyan kezdeményezések, amelyek:

  • hozzájárulnak a tatabányaiak életminőségének javításához;
  • összekapcsolják a városban élőket, valamint az itt dolgozókat, erősítik a helyi közösséget;
  • közösségi aktivitásra épülnek;
  • hosszú távon is fenntartható, pozitív változást eredményeznek egy közösség életében;
  • helyben hasznosulnak;
  • erősítik az önkéntesség és az civil adományozás kultúráját.

Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek:

  • nagy létszámú csoport életére gyakorolnak pozitív hatást;
  • önerőt (önkéntes munka, pénz, eszközök) vonnak be;
  • fiatalokat vonnak be a megvalósításba;
  • adománygyűjtési elemeket és más erőforrást is bevonnak a megvalósításba.

Előnyt élveznek továbbá azok a közösségek, amelyek más pályázati forrást hivatalos működési forma hiányában nem tudnak igénybe venni.

A projektek az alábbi területek egyikét érintsék:

  • közösségi és szociális segítő, támogató kezdeményezések;
  • tudásmegosztás, átadás, tehetséggondozás;
  • közösségi művelődés, művészet;
  • közösségi sport, szabadidő;
  • fenntartható, zöld környezet;
  • érdekvédelem;
  • vagy általunk nem érintett, de a közösség számára fontosnak ítélt ügyek, kezdeményezések.

 

Hogyan lehet pályázni?

A pályázók számára az ITT-HON Közösségi Alapítvány két alkalommal INFORMÁCIÓS NAPOT szervez 2024. május 10-én és május 17-én.

A pályázat beadásának feltétele a rendezvényen való részvétel!

Az információs alkalom lehetőséget biztosít arra, hogy a leendő pályázók tájékozódjanak és további információkat kapjanak a pályázattal, a pályázat elbírálásával, a támogatással és a majdani elszámolással kapcsolatban. Tisztázzuk a felmerülő kérdéseket és segítünk a sikeres pályázat benyújtásában.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: itt lehet regisztrálni

A pályázatot a honlapunkon (www.itt-hon-ka.hu) található pályázati adatlapon lehet benyújtani az itt-hon-ka@itt-hon-ka.hu e-mail címre.

A pályázat benyújtásának határideje: 2024. június 30.

 

A projektek megvalósításának időszaka:

  1. szeptember 1. és 2025. február 28. között.

 

Mekkora összegre lehet pályázni és milyen költségekre?

A rendelkezésre álló keret 1 500 000 Ft, ebből 5-10 szervezetet tervezünk támogatni, projektenként maximum 300 000 Ft összeggel.

Egy szervezet csak egy pályázatot nyújthat be.

 

Elszámolható költségek:

A projekt megvalósítása érdekében ténylegesen felmerülő költségek, melyek a pályázat mellékletét képező űrlapon szöveges indoklással szerepelnek (pl. személyi jellegű költségek, szolgáltatások, utazási költség, eszközök, bérleti díjak, kommunikáció).

A támogatás előfinanszírozott. A nyertes pályázó a támogatás 100%-át egy összegben kapja meg átutalással, a támogatási szerződés megkötését követően, a szerződésben rögzített bankszámlára.

Az informális csoportok támogatásának feltétele egy befogadó civil szervezet. Amennyiben szükséges, az információs napon kérjék ebben a pályázat kiírójának segítségét.

 

Az elbírálás menete:

A pályázatok elbírálását a kuratórium tagjaiból, meghívott külső szakmai segítőkből, valamint az alapítvány támogatóiból álló bizottság végzi.

A pályázatok beérkezésének sorrendje nem befolyásolja az elbírálást.

A pályázati bírálat kétlépcsős. Amennyiben a pályázat megfelel a kiírásban szereplő kritériumoknak, a második fordulóban személyes beszélgetésre kerül sor a részletek pontosítása érdekében.

A bírálat eredményét 2024. augusztus közepéig tesszük közzé a honlapunkon, erről a pályázókat is értesítjük a megadott elérhetőségeiken. A szerződéskötésre 2024. augusztus 31-ig kerül sor.

Fenntartjuk a jogot arra, hogy a beérkezett pályázatok elbírálását követően a keretösszeg egy részét nem osztjuk ki, illetve, hogy nem 100%-ban ítéljük meg a kért támogatást.

 

Egyéb tudnivalók

A projektek sikeres megvalósítása érdekében a nyertes pályázók vállalják, hogy a megvalósítási időszakban végig együttműködnek az ITT-HON Közösségi Alapítvánnyal.

A projekt lezárását követő 30 napon belül szakmai és pénzügyi beszámolót kell benyújtani, fotókkal és videóval illusztrálva.

A nyertes pályázó a projekt megvalósításához kapcsolódóan nem végezhet és nem támogathat politikai kampányt.

Fenntartjuk a jogot arra, hogy a kiíró alapítvány célkitűzéseivel nem egyező, vagy a benyújtott pályázatban leírtaktól eltérő tevékenység esetén az érintett pályázót indoklás nélkül kizárhassunk a pályázók köréből és/vagy visszaköveteljük a pályázat összegét.

A nyertes pályázó hozzájárul, hogy az ITT-HON Közösségi Alapítvány hírt adjon a támogatott projekt keretében megvalósuló tevékenységről.

 

További információ itt (név, telefonszám, e-mail) kérhető.